lördag 29 mars 2014

Invigning av ny bettlös utrustning


Idag red vi ut på en tvåtimmars barbackatur i vårsolen och Embla fick inviga sitt Perfect Sit of Sweden-träns (Flat Out Revolution, se www.psofsweden.se) med en akademisk sidepullnosdel från Taur (www.taur.se) som jag köpt till för att kunna omvandla tränset till ett bettlöst huvudlag. Embla kändes nöjd och avslappnad med detta "ihopsnickrade" huvudlag. Kan varmt rekommendera det; PS of Sweden-tränset för sin "anatomiska nackdel" och Taurs sidepullnosdel för sin mjuka vaddering och bredd (det blir därmed inte lika skarpt som mina andra sidepullvarianter vilka är smalare, hårdare och rundare). Denna kombination ska Embla få bära under den kommande kursen, i april, för Christofer Dahlgren som vi har anmält oss till. Det ser vi verkligen fram emot!

Löshoppning med Embla


Söndag den 23/3 löshoppade vi Embla för första gången med högsta hinderhöjd ca 1 m. Jag låter helt enkelt videon och bilderna tala för sig själva!

torsdag 27 mars 2014

En helt vanlig dag med Embla - klickerträning, barbackaridning, arbete för hand och lek

Lördag den 22/3 skulle jag träna klickerträning med Embla. Jag började med att plocka fram "rekvisitan", däribland pilatesbollen. När jag kom in på ridbanan igen, efter att ha hämtat pallen, bevittnades detta:

 

En helt vanlig dag i stallet, med min vackra lilla curly, med andra ord! Sedan tränade jag klicker med pallen, paraplyet och target (den gröna frisbeen), red lite barbacka, där vi bland annat "sparkade lite boll" tillsammans, och avslutade med att träna lite öppna för hand, på rakt och böjt spår.

Träningar med Embla


Sedan vi köpte Embla så har vi hunnit delta i fem träningar för två olika tränare. Vi har bland annat tränat "hybridträning" (blandning mellan tryck- och eftergiftsbaserad träning och belöningsbaserad träning) klickerträning, kroppsspråk/kommunikation, begynnande frihetsdressyr, Natural Horsemanship (utifrån "Parellimetoden"; Horsenality och The Seven Games) och akademiskt arbete från marken.

Korta sammanfattningar av träningarna:
6/3 - Moa-träning (www.gryning.nu).
Denna träning började med en evaluering av Emblas personlighet och "språk", då Embla vid några tillfällen börjat uppvisa en del "dominansbeteenden" eller uttryck av frustration. Hon har bott i samma hem med en och samma ägare sedan hon var ett år gammal och denna flytt har varit en stor omställning för henne. Vi började träningen inne i stallet med
"vardaglig hantering"; lyfta hovar inne i box och på stallgången. Moas analys av Embla var att hon kräver mycket mental stimulans och trivs av att ha en tydlig uppgift. Det blev väldigt märkbart då hon uppvisade "rastlöst" beteende när jag närmade mig henne, exempelvis gick in i boxen, utan någon tydlig anvisning, men så fort jag bad henne att lyfta hovarna så utförde hon uppgiften klockrent och blev lugn. Vi gick sedan ut på ridbanan och tränade "stilla-leken" med klicker. Stilla-leken innebar att jag skulle ställa mig, med armen över Emblas manke, och belöna med klicker (godisord) när hon stod stilla och tittade rakt fram. Embla gick lite i försvar och uppvisade "frustration" vid något tillfälle i början (kickade ut med benet, visade "rumpan") när hon inte förstod övningen men det tog inte många minuter för henne att förstå sin uppgift. Vi flyttade även Emblas bog och huvud undan för tryck (rakar, lätta fingrar till skillnad från den vanliga, "strykande", beröringen).

9/3 - Maria-träning (Bäckens Hästpsykologicenter).

Denna dag tränade vi för Maria som utgår från NH-träning, enligt Parellis principer. Marias direkta analys var att Embla kräver mycket stimulans, både mental och fysisk, och att hon behöver få mer fokus på/respekt för människan. När vi tog ut Embla på ridbanan hade hon mest fokus på hagarna och de andra hästarna, hon "skannade"/spejade in omgivningen. Som första övning fick jag därför leda Embla först i skritt och sedan i trav och stanna/göra halt. Om Embla gick förbi mig så skulle jag hoppa "kryss-hopp" tills hon backade undan. Embla blev väldigt förbryllad i början men förstod snabbt vad som efterfrågades av henne. Efter att vi hade gjort detta i några omgångar påbörjade vi de andra övningarna. Dessa övningar var att flytta undan rumpa och bog (återigen för att få hennes uppmärksamhet riktad mot mig och övningen). Sedan övade vi lite på volt, i en "åtta" mellan två koner där vi fick öva på att byta om volt samt "target-övning" där Embla skulle "sätta nosen" på olika föremål.



 
10/3 - Moa-träning.
Detta pass tränade vi "ja-träning" med klicker och "nej-träning" med kroppsspråk. Jag klickade Embla att stå på pallen, vilket tog cirka 10 minuter trots att hon först reagerat på pallen. Det är däremot en övning som hon är bekant med sedan tidigare. Vi fortsatte att öva belöningsträning med klicker och introducerade ett färgglatt "draperi", via beröring. I början belönas Embla när hon följde efter draperiet och visade ett intresse/nyfikenhet för det okända föremålet medan jag "drog det i backen" efter mig. Sedan belönades hon av att bli berörd med det på olika ställen på kroppen och på olika sätt. Vi övade sedan kroppsspråk där jag skulle ta på mig en mental "inbjudande kostym" för att "bjuda in" Embla och en "avvisande/gå bort- kostym" för att få Embla att gå ifrån, med snabb eftergift: bjud in - gå mot Embla, när hon tittar - bjud in genom att backa, slappna av i kroppshållning och eventuellt huka sig ned och "pilla" med något på marken. Belöna med exempelvis kli när hon kommer eller något annat som hon upplever belönande. Embla gick i försvar en gång under träningen men det blev inga "benlyft".

14/3 - Moa-träning.
Vi tränade tryck och eftergift, löst, denna gång och repeterade kroppsspråksövningen från förra gången: "bjuda in" och "skicka bort" med olika mentala "kostymer". Vi fick däremot fortsätta lektionen inomhus, i stallet, på grund av storm. Vi klickertränade igen med "det färgglada draperiet", i stora boxen, och efter ca. 15 minuter gick Embla igenom draperiet helt, med hela kroppen, utan att tveka. Vi avslutade med begynnande öppna för hand, med kapson. Embla uppvisade huvudskygghet när kapsonen skulle träs på. Hon har börjat uppvisa obehag när exempelvis grimma träs över huvudet, vid öronen. Moa tror att det har sin grund i obehaglig/negativ association. Därför fick vi i "läxa" att klickerträna med grimma, 5 minuter x2 pass per dag, för att träna in en positiv association till händelsen.

Vi började även att utforska akademiskt arbete för hand med Embla: Moa böjde igenom Embla med kapsonen och förklarade böjningen på yttersidan skulle ske "snett igenom" bogbladet. I nästa steg fick jag använda spö och "stryka" över bogbladet, sedan tillsätta tryck (motsatt sida till rörelseriktning) och själv kliva åt rörelseriktningen. Det är viktigt att ge en snabb eftergift när hästen då tar ett steg åt sidan, vilket är "positionsangivelsen" inför en begynnande öppna vid hand.

15/3 - Maria-träning.

Träningen inleddes med repetition från förra träningen. Vi arbetade sedan i volt med "the circling game" (att släppa ut hästen på en volt och sedan stå stilla, utan att driva, och låta hästen springa runt en i volten). Enligt Parellis Horsenality uppvisade Embla en vänster-extrovert personlighet, mestadelen av träningen.

20/3 - Moa-träning.

Under detta träningspass övade vi först klickerträning med grimman, för att träna med Emblas "huvudskygghet". Vi fortsatte sedan att öva öppna, vid hand, på ridbanan - rakt och böjt spår samt begynnande sluta. Embla tyckte att sluta var "tufft" och gick i försvar; hon "visade rumpa" mot Moa, försökte göra"spansk skritt" med frambenen, gjorde ett lyft med bakbenet och var lite "nafsig" mot handen. Det märktes däremot tydligt att Embla var van vid att göra öppna vid hand sedan tidigare. Hennes svåra varv visade sig vara högervarvet, när vi gjorde öppnan på böjt spår (på volt).

Min slutsats efter dessa träningstillfällen är att just Embla verkar trivas bäst med positivt lärande, såsom godisbaserad träning (hennes motivationsnivå skjuter då i höjden). Min upplevelse är att Embla inte trivs lika bra med ren tryck och eftergiftsbaserad träning, såsom exempelvis NH. Jag observerade under dessa två träningstillfällen att hon gick lite in i försvar (inte genom att uttrycka sig extrovert, såsom att visa rumpa eller kicka ut, men genom att hon blev väldigt introvert. Hon stängde in sig i sig själv - somnade nästan på stället och "skärmade av"). Hon utförde däremot de efterfrågade beteendena klockrent, men "gnistan" saknades, enligt min uppfattning. Jag tror därför att jag kommer att ta med mig vissa delar ur NH-träningen men blanda det med belöningsbaserad träning, och därmed träna så kallad "hybridträning", och helt enkelt evaluera varje enskilt träningstillfälle och se vilken/vilka träningsmetod(er) Embla är mest mottaglig för just då.

lördag 15 mars 2014

Vårpromenad/barbackatur i skogen och "photo shoot" vid sjön


Idag följde min kusin med till stallet. Först hade jag och Embla NH-träning för Maria (kommer att skriva mer om det i separat inlägg om Emblas träning) sedan gick vi ut på en långpromenad/barbackatur ut i skogen. Vi stannade till vid "sandgropen" och badplatsen för att ta lite bilder. Embla var en otålig modell som hade svårt att stå still, haha, och ville mest av allt bli kliad i huvudet. Vi lyckades dock få till några riktigt fina bilder och det var en underbart mysig tur!

Kurs i Hästens Språk

Lördagen den 8/3 medverkade jag och Embla på kurs (www.gryning.nu) i Hästens Språk. Dagen handlade om att vi människor skulle få observera några hästar, med helt olika personlighet, och deras kroppsspråk samt hur vi skulle kunna kommunicera med dem. Dagen innehöll mycket teori om hur hästar fungerar, enligt aktuell forskning, exempelvis hur hästen uppvisar dämpande signaler och hotfulla signaler samt hur synen på hästen har sett ut, historiskt sett. Vi fick öva på att "leda" varandra, där två personer agerade häst och en agerade människa, med kroppsspråk och inga ledrep. Sedan fick vi analysera hur vi, som "hästar", hade uppfattat människans signaler och vice versa. När det var dags att ta ut de riktiga hästarna så fick Embla börja med att visa upp sig. Initialt leddes hästarna in på banan och fick gå löst där vi skulle observera vad hästen valde att göra och hur den valde att agera då, utan styrning. Vi fick svara på frågor såsom: Hur såg hästens behov av människor ut? Var hästen orädd eller osäker? 

När Embla kom in på ridbanan och jag släppte henne lös så började hon med att spana av omgivningen, väldigt systematiskt, och kolla efter flocken. Hon höll sig på den motsatta sidan av ridbanan till där "publiken" fanns. Sedan rullade hon sig i sanden och uppvisade dämpande signaler, såsom att sänka huvudet och "zooma ut". Hon uppvisade även en mängd andra uttryck (se bilderna nedan). När vi hade observerat Embla, ostört, en stund så gick Linda Lindvall fram för att interagera med Embla, fortfarande löst. Så fort Linda gick in mot mitten av ridbanan så fångades Emblas intresse och hon gick nyfiket fram till Linda. Linda lyckades få Embla att följa henne runt ridbanan en stund och de gick bland annat för att ställa sig mot staketet för att "hänga" och titta ut mot utsikten. När Linda, efter en stund av "caféhäng" (som Moa Molitor så fint beskrev det), började tillsätta tryck svalnade Emblas intresse lite grann. Hon gick lite in i sig själv, "zoomade ut", och Linda valde därför att inte lägga på för mycket tryck. Embla är en häst med hög integritet och vår tolkning var att Embla visade tydligt var hennes "comfort zone" tog slut med Linda, som var en för henne helt okänd och ny människa. Vi kom även fram till att Embla, i dagsläget, inte uppvisar något jättestort behov av människor. Hon söker sig mer till de andra hästarna men visar ändå ett intresse för mänsklig interaktion - så länge hon inte blir uttråkad, haha, eller känner sig pressad/trängd.

Efter att vi hade fått observera samspelet med Embla kom nästa häst in - en ponny som hade ett nästintill obefintligt behov av mänsklig interaktion. Denna ponny observerade också omgivningen, när hon kom in, och rullade sig, flemade och frustade. Jag gav mig på att försöka finna en interaktion med henne. I började skulle jag enbart försöka att få hennes intresse och kanske få henne att följa mig. Intresset var väldigt svalt och ponnyn ville inte följa efter mig eller ens ta något steg emot mig/göra någon invit. Hon hade däremot kikat lite intresserat åt mitt håll (vilket jag inte var tillräckligt uppmärksam för att fånga upp). Efter en stund fick jag ändra taktik, med hjälp av coaching från Moa. Jag skulle gå mot ponnyn och så fort hon tittade åt mitt håll skulle jag backa och "bjuda in" henne. Jag fick även huka mig ned och fokusera på något helt annat (pilla i sanden på ridbanan, haha) för att ge henne eftergift och försöka att fånga hennes intresse. Det lyckades och ponnyn kom nyfiket fram till mig, även om hon fortfarande var vaksam. Sedan provade Moa att interagera med ponnyn:


Sammanfattningsvis var det en mycket lärorik dag och det bidrog till en tankeställare eller två!

söndag 2 mars 2014

Första ridpasset med Embla i nya hemmet


Idag kände jag att det var dags att prova lite ridning, då jag och Embla har börjat hitta en relation till varandra från marken. Jag ville avvakta att rida henne i nya hemmet av två anledningar - den första anledningen är att jag har börjat tänka i andra banor och gärna vill respektera hästens integritet - jag vill helst inte, som en okänd människa (rovdjur), ta mig rätten att rida en häst utan "lov". Jag ville att Embla skulle känna sig trygg med mig innan jag bad om att få sätta mig på hennes rygg (nu är detta dock andra gången jag rider henne, om man räknar in provridningen, så jag har inte följt denna tanke till 100%). Den andra anledningen var då jag ville att Embla skulle få tid till att "landa" ordentligt i sitt nya hem, med sin nya flock och med oss nya människor.

Embla och jag har "tränat" mycket från marken, sedan hon kom till oss, och jag har använt mig mycket av klickerträningsprincipen bl.a. med "target practise" (se tidigare inlägg). Embla har varit väldigt specifik vad gäller hennes bakdel och bakben (och vilka som får samt hur de får "röra" henne där) och vår teori är att det är hennes "ömma/svaga punkt", dit främmande människor inte har fritt tillträde. Ju fler dagar som har gått så har det blivit tydligt, enligt min tolkning, att Embla har börjat "släppa in" mig mer och mer och gett mig mer och mer tillträde till sin "svaga punkt". Idag kändes det därför som en bra dag att ta nästa steg.

Vi utrustade oss med en repgrimma och ett par reptyglar. Jag klev upp på hennes rygg, barbacka, och vi påbörjade ritten. Embla kändes otroligt lugn under hela ridpasset (à ca 20 minuter), trots ljud inifrån "maskinrummet" och traktorn som körde höbal precis utanför ridbanan (se filmen). Emblas skritt kändes något kort i början, sedan "tog hon i" mer med bakbenen. I traven hade Embla en naturlig framåtbjudning och jag fick känslan under ridpasset av att hon tyckte det var roligt och att hon har en god "arbetsmoral". Vi red i skritt och trav även över några travbommar som låg framplockade på marken. Embla började frusta avslappnat redan under de första minutrarna av ridpasset och jag satt bara och njöt under hela tiden. Underbara häst, tack för att jag fick rida dig idag!