Lördag den 15/2 åkte jag och min mor för att titta på och provrida ett litet american curlysto, Maryland Dream - "Embla", som vi fått höra var till salu. Innan vi anlände till gården hade vi hamnat i en mindre snöstorm och när vi klev ur bilen möttes vi av blötsnö och isiga vindar. Vi mötte ägarna och gick tillsammans in i lösdriftshagen. Där stod Embla, som hade öronen spetsade på en unghäst som introducerats till flocken två veckor tidigare. Hon följde oss nyfiket med blicken och hälsade lite nonchalant. Ägaren, som tränat både NH och klickerträning med Embla, visade kommandot för "backa" och "kom" i hagen och Embla var mycket lyhörd för signalerna. Sedan tog ägaren Embla ut på ridbanan och visade fler kommandon som de tränat, både med longering och löslongering. Efter uppvisningen på ridbanan gick vi och ryktade hästarna för att sadla på och bege oss ut på en uteritt i snöstormen. Embla var kittlig på ryggen och särskilt innersida lår och lyfte hovarna när vi "drog igenom" henne med ryktborsten där. När vi ryktat och sadlat klart och satt oss upp i sadlarna berättade ägaren att hon tränat med små hjälper för att få en känslig och lyhörd häst. Hon använde skänkeltryck och höll det (utan att "hacka") tills Embla gick fram i det önskade tempot eller den önskade gångarten. Om hon inte lyssnade då lade hon till rösthjälper: "skritt, trave eller galopp" (Embla är ju en norsk jänte), lyssnade hon fortfarande inte kunde hon smacka och slutligen lägga till spöet, vid behov. Embla kändes lyhörd och kändes mycket större att rida. Hennes skritt var lite kort men traven ganska framåt och galoppen väldigt rund. Vi fick två friska galoppsträckor i snön och jag satt nästan bara och log hela ritten. Embla reagerade lite vid vägen när bilarna åkte förbi (det var blötsnö och bilhjulen mot asfalten gjorde ett slaskande ljud) genom att skutta till lite men i övrigt märkte jag ingen nämnvärd reaktion under uteritten. Trots den friska galoppen lyssnade Embla ganska väl och det kändes inte okontrollerat. Efter uteritten satte vi oss och pratade med ägaren. Vi hade bestämt oss, jag och min mor. Vi var mycket intresserade av detta lilla charmiga curlysto! Dagen därpå blev det bestämt att vi skulle besikta Embla och köpa henne, i det fall hon gick igenom besiktning och genomgång av equiterapeut.
Tisdag den 18/2 besiktades Embla på veterinärklinik, efter genomgång av equiterapeut (Hanna Larnemark), utan anmärkning och vi avslutade då hästköpet och transporterade henne till sitt nya hem. Embla skötte sig alldeles utmärkt på kliniken under hela veterinärbesiktningen (hon fick även ua på "skötsamhet"). Det enda som hon tyckte mindre om var vaccinationssprutan mot botulism.
Vid ihopsläppet i nya hemmet, onsdag den 19/2, som min mor var delaktig i (jag kunde tyvärr inte vara med pga jobb) hade Embla först fått se lösdriften och hagen på egen hand (hästarna som hon skulle gå ihop med hade hon spenderat natten med att bekanta sig med i stallet, då hästarna fått stå inne i varsin box). Sedan släpptes hästarna in, en och en. Embla och ardennervalacken Oscar fann varandra direkt och det blev "kärlek vid första ögonkastet". Oscar var mycket nyfiken på Emblas konstiga, krulliga päls och han "pussade" mycket på henne. På kvällen samma dag åkte jag ut för att pyssla lite och bekanta mig mer med Embla. Först ville hon inte bli hämtad med grimman. Min teori var att hon påmindes om gårdagen, som varit lång och full av intryck, vissa mer obehagliga (vaccinationssprutan, t.ex.). Slutligen gick en annan tjej från stallet upp mot lösdriften med sitt halvblodssto och då började Embla gå mot lösdriften. Hon gick sedan in i lösdriften själv. Jag gick då mot ingången och "blockerade" utgången med mitt kroppsspråk. När Embla försökte att gå ut "parerade" jag henne och bad henne att backa undan (med det kommando som hon redan kunde). När jag hade flyttat på Embla med mitt kroppspråk 3-4 gånger provade jag att gå fram mot henne. Hon lät mig då sätta på grimman utan någon protest.
Dagen därpå var det inga problem att hämta Embla i hagen och inte dagen därefter heller och på lördagen den 21/2 kom hon självmant i hagen, efter att jag ropat hennes namn en gång. På kvällen blev hon även barfotaverkad första gången i nya hemmet, av grymma Jonas Sjöström. Min upplevelse är att Embla "landat" i sitt nya hem väldigt snabbt, vilket troligen tyder på att hon är väldigt trygg i sig själv, och vi har börjat bekanta oss med varandra mer och mer. Jag har varit noggrann med att be henne om något litet i den vardagliga hanteringen enligt klickerträningsmetoden och sedan belönat henne med godis när hon fått sitt "godisord", vilket är ett väldigt entusiastiskt "jaaa". De första dagarna bad jag henne att backa och sedan komma fram till mig. Jag bad henne även att göra spansk skritt några gånger (vilket gjort henne lite väl ivrig över att visa sina fina frambenssträckartekniker). I övrigt har jag inte ställt några större krav utan bara "umgåtts" och haft det mysigt med henne. Efter de första dagarna har Embla nu börjat backa, på egen hand, när jag gått fram till henne (klok tjej!).
Embla är min första egna häst och jag ser verkligen fram emot vår resa
tillsammans! Hon är ett litet curlysto men med mycket stor personlighet! Bloggen kommer hädanefter att fokusera främst på mig och Embla och vår träning/vardag tillsammans, enligt principer och metoder såsom trickträning, klickerträning, NH, frihetsdressyr, kroppspråk, hästkommunikation med mera. Min ambition är också att vi ska lära oss en del akademisk ridkonst och uppsutten frihetsdressyr.
söndag 23 februari 2014
Target practise enligt klickerträningsmetoden
Idag tränade jag "target practise", enligt klickerträningsmetoden, med Embla (min nya häst, Maryland Dream, curlysto förr 2007. Jag kommer att skriva ett separat inlägg med mer information om Embla och hur hon blev min) på ridbanan för första gången i hennes nya hem. Target practise går ut på att djuret, i detta fall hästen, ska "nudda" vid en så kallad target. En target kan vara i princip vad som helst men är vanligtvis en pinne eller ett spö med någonting fäst på toppen, såsom en boll eller frisbee. När hästen nuddar vid targeten så belönar man hästen med ett klick (klickerdosa) eller ett godisord följt av godisbelöning (hästen har vid det laget kopplat ihop klicket/godisordet med belöningen och därmed har det önskade beteendet förstärkts via positiv förstärkning).
Vi tränade ett kort pass på ca 10-15 minuter för att bekanta oss lite. Efter en stund tog jag av repgrimman. Embla fortsatte att följa "targeten" en stund, efter att jag släppt henne lös, sedan gick hon runt ridbanan för att nosa och utforska. I början var hon inte särskilt intresserad av att återuppta träningen, haha, men efter inte allt för mycket övertalning så ville hon vara med igen. Jag är väldigt imponerad av denna lilla curly och tyckte att hon skötte sig utmärkt! Förra ägaren har tränat en del target med henne men med en annan "target stick". Embla förstod ändå på direkten vad hon skulle göra för att få sin godisbelöning. Hon är en häst som verkar trivas bäst med mycket mental stimulering!
Vi tränade ett kort pass på ca 10-15 minuter för att bekanta oss lite. Efter en stund tog jag av repgrimman. Embla fortsatte att följa "targeten" en stund, efter att jag släppt henne lös, sedan gick hon runt ridbanan för att nosa och utforska. I början var hon inte särskilt intresserad av att återuppta träningen, haha, men efter inte allt för mycket övertalning så ville hon vara med igen. Jag är väldigt imponerad av denna lilla curly och tyckte att hon skötte sig utmärkt! Förra ägaren har tränat en del target med henne men med en annan "target stick". Embla förstod ändå på direkten vad hon skulle göra för att få sin godisbelöning. Hon är en häst som verkar trivas bäst med mycket mental stimulering!
lördag 1 februari 2014
Lektion i hästkommunikation/frihetsdressyr
Idag hade jag min första lektion i hästkommunikation/frihetsdressyr för otroligt skickliga Jonas Sjöström med en av hans vackra hästar, nordsvensk/appaloosakorsningen Alvin. Jonas lärde mig hur jag kunde använda mitt kroppspråk, med utgångspunkt mycket i "energin från axlarnas position", för att be Alvin att exempelvis backa, flytta bogen, gå ut på volt samt öka och minska volten. Som yttre motivation använder Jonas "godismetoden", där hästen får ett belöningsord och sedan godis när den har gjort rätt, och även denna gång fick Alvin "lön för mödan". (Min jämförelse vad gäller motivation röstkommando kontra motivation godisbelöning var positiv kritik från chefen kontra månadslön. Alvin fick en helt annan, mer framåtbjudande energi efter sin "månadslön"). Vi började med att gå igenom övningarna med repgrimma och ledrep för att sedan prova samtliga övningar helt "at liberty". Spöt användes som en "förlängd arm" för att förtydliga vissa signaler, exempelvis med en lätt "knackning" på bogen vid backningssignalen eller på motsatt bog till rörelseriktningen vid flytta-bog-övningen:
Minskad volt.
Backning.
Flytta bogen (rörelseriktning åt vänster - m.a.o. hästens högersida. Gå till vänster och lägg ett lätt tryck på hästens vänster bog med spöt).
Alvin efterfrågar mer motivation. I form av "månadslön".
"Inkallning" genom att backa rakt bakåt, från arbete på volt i trav.
Arbete på volt.
Arbete på volt, i trav.
Halt, efter övning att få hästen att följa medan man själv backar rakt bakåt.
Arbete på volt.
Jag uppfylldes av en otrolig lyckokänsla av att arbeta såhär med Alvin.
Det kändes väldigt kul att kunna etablera en "kontakt" på marken. Vi avslutade med en långritt i skogen, barbacka och i repgrimma, där jag efter en
stund kände tillräcklig tillit till Alvin för att kunna "släppa kontrollen" och rida
honom med en hand och helt lösa tyglar i trav. Underbar känsla!
Minskad volt.
Arbete på volt, i trav.
Backning.
Flytta bogen (rörelseriktning åt vänster - m.a.o. hästens högersida. Gå till vänster och lägg ett lätt tryck på hästens vänster bog med spöt).
Alvin efterfrågar mer motivation. I form av "månadslön".
"Inkallning" genom att backa rakt bakåt, från arbete på volt i trav.
Arbete på volt.
Arbete på volt, i trav.
Halt, efter övning att få hästen att följa medan man själv backar rakt bakåt.
Arbete på volt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)